W dniu 24 października klasy 1a, 1b, 3a i 3b pojechały na wycieczkę na farmę Cztery Pory Roku w Powsinie, na zajęcia pt. "Spiżarnia pełna przysmaków".
Podczas wycieczki uczniowie dowiedzieli się co to jest wekowanie i czym się różni kiszenie i konserwowanie. Samodzielnie wykonały weki z przetworów na zimę, m.in. z dyni, papryki, marchewki i kalafiora.
Przyrządziły pyszny sok marchwiowo - jabłkowo - bananowy, który mogły później spróbować. Po degustacji owocowego smoothie dzieci uczestniczyli w zabawach z animatorką, były to integracyjne warsztaty edukacyjne - warzywne zgadywanki oraz gra sałatka owocowa.
W czasie pobytu w Powsinie dzieci skosztowały wyśmienitej zupy - kremu warzywnego z makaronem. Wiele frajdy sprawiło im umycie rąk na łące używając przy tym pompy ręcznej.
Zgłębiliśmy także wiedzę na temat funkcjonowania gospodarstwa rolniczego.
Na miejscu odbyły się zajęcia Na wiejskim podwórku. Mieliśmy okazję zobaczyć zagrody ze zwierzętami: owce, świnie (m.in. afrykańską), kozy, króliki, kury, koguty, perliczki, indyki. Dowiedzieliśmy się, jak żyją zwierzęta na farmie, co jedzą, co piją oraz na czym polega ich pielęgnacja i jakie mają imiona. Odważni mogli niektóre zwierzęta pogłaskać, a nawet nakarmić. Oczywiście u nas takich dzieci nie brakowało :)
Mieliśmy okazję zobaczyć ogródek warzywny, na którym było jeszcze wiele skarbów ziemi, rosły w nim dwie odmiany kapusty - czerwona i zielona, buraki, marchewki i dynie. Pierwszy raz widzieliśmy mini kiwi, które rosły na krzakach.
Po wyczerpujących aktywnych zajęciach, dzieci posiliły się przygotowanymi kiełbaskami z ogniska.
Nie zabrakło także czasu na swobodne zabawy na placu zabaw na świeżym powietrzu. Labirynt z desek został zdobyty. Traktor obejrzany z każdej strony.
Wszyscy byli bardzo aktywni i radośni. I niechętnie wielu uczestników wracało do autokaru.
To była rewelacyjna wycieczka, podczas której dzieci wiele się nauczyły, bawiąc się przy tym wyśmienicie.
Iwona Teresa Bartosiewicz
Magdalena Kowalewska
Katarzyna Kosmala
Joanna Zarzycka